Review 30 Ciri Kesederhanaan Yusuf Qardhawi


Assalamualaikum semua, ana harap semua sihat la ye. Entri kali ni ana nak buat review sikit tentang 30 ciri kesederhanaan yang ada pada Yusuf Qardawi. Yang ni ana ringkaskan aje. Kalau nak baca dengan lebih lanjut, boleh la dapatkan buku macam dekat bawah ni :



 Nota sendiri. Maap ler, tulisan tak cantik


Haa, nak tahu kat mana nak dapatkan? Buku ni diterjemahkan oleh ustaz ana. KLIK SINI untuk ke blognya. Ataupun boleh aje kontek seperti gambar bawah ni. 



Ustaz ana ni merupakan pensyarah KUIS tapi datang mengajar untuk subjek USUL FIQH DALAM PEMDIDIKAN di UKM. Memang hebat orangnya. Beliau belajar di Maghribi dan yg paling penting mempunyai banyak pengalaman. Jangan segan-segan untuk kontek beliau ye kalau berminat.. promote sikit :D

Ok, berbalik pada 30 ciri kesederhanaan Yusuf Qardawi ni, ana ada buat note macam gambar atas tu, tapi untuk ana je la. Oleh sebab kurang jelas, ana taip semula disini :



·         Kefahaman Islam yang Syumul
·         Al-Quran dan Sunnah Sebagai Rujukan
·         Memperkukuhkan Nilai-nilai Ketuhanan
·         Melaksanakan Kewajipan
·         Nilai-nilai Akhlak
·         Pembaharuan dan Ijtihad
·         Keseimbangan Antara Perkara yang Tetap Dan Perkara yang Berubah
·         Mendukung Metod ‘Memudahkan’ Dalam Fatwa
·         Mendokong Metod Harmoni Dalam Berdakwah
·         Tadaruj Yang Bijaksana
·         Mengimbangkan Antara Perkara Yang Bertentangan
·         Perdamaian dan Jihad
·         Kefarduan Membebaskan Bumi Umat Islam
·         Hak Minoriti
·         Menghormati Akal dan Pemikiran
·         Nilai-nilai Kemanusiaan dan Kemasyarakatan
·         Berlaku Adil Terhadap Wanita
·         Memberi Perhatian Terhadap Institusi Keluarga
·         Hak Rakyat untuk Memilih Pemimpin
·         Memperkasakan Ekonomi Umat Islam
·         Kesatuan dan Wala` Terhadap Umat Islam
·         Menerima Kepelbagaian
·         Mengelakkan Budaya Mengkafir dan Menuduh  Fasik
·         Minoriti Islam Seluruh Dunia
·         Mengimarahkan Muka Bumi
·         Tuntutan Pembaharuan dan Perubahan
·         Menyatukan dan Menggembeleng Kekuatan
·         Menyeru Ke arah Fiqh Baru
·         Pencapaian Tamadun Umat Islam
·         Memanfaatkan Khazanah Silam yang Pelbagai


Ana buat dalam poin-poin je la ye sebabnya kalau nak taip panjang-panjang boring juga nak membaca. Biasalah kalau dalam bab agama ni, orang pandang sebelah mata je..hehe. kalau ada apa-apa nak tanya atau tak faham tentang ciri ni, komen aje. Insyaallah ana akan huraikan dengan lebih lanjut. Sampai disini dulu.



Syukran Sudi Membaca

8 comments:

  1. wahhhh tajuk buku pun mmg best...
    balas kunjungan awak...

    baca ni pulak..
    http://anisa-mylife.blogspot.com/2012/10/kisah-aku-dan-drive-thru.html

    ReplyDelete
  2. Tak pe sya... yang penting... benda yang baik elok kita share-sharekan...

    ReplyDelete
  3. banyak panduan la kat dlaam buku tu. thanks ana review dgn singkat mudah nak faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl..byk menghuraikn ciri kesederhanaan :)

      Delete
  4. Digalakkan untuk hidup secara sederhana di dalam Islam. Berapa harga buku itu ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. murah je..rm 14.60.. awk boleh ke link ni --> http://wacanailmuan.blogspot.com/2011/05/buku-kesederhanaan-dalam-islam.html

      atau contact number dlm entri saya ats ni :)

      Delete